Ambarcaţiuni ale poliţiei şi elicoptere ale serviciilor vamale spaniole au pătruns în mod ilegal în apele teritoriale şi în spaţiul aerian al teritoriului britanic Gibraltar, a acuzat secretarul Hugo Swire de la Foreign Office.

În pofida faptului că aceste incursiuni au avut loc în timpul unei urmăriri a unei bărci de mare viteză suspectate de trafic de droguri, acţiunile spaniole sunt ilegale, a subliniat el.

Urmărirea autorităţilor spaniole, la care au participat şi elicoptere aparţinând serviciilor vamale, care au zburat la joasă altitudine, este o dovadă de "bravadă" care a eşuat, permiţând unui suspect de trafic de droguri să scape, în pofida faptului că alţi doi, ambii spanioli, au fost arestaţi, a apreciat ministrul-şef ales din Gibraltar Fabian Picardo.

Ambarcaţiuni spaniole s-au angajat în urmărirea, în apele britanice, a unor presupuşi traficanţi, care ar fi aruncat ceea ce păreau să fie baloţi cu droguri de la bordul unei bărci gonflabile de mare viteză, a spus el.

Acesta este unul dintr-o serie de diferende între Spania şi Marea Britanie cu privire la acest teritoriu brtanic cu aproximativ 30.000 de locuitori, pe care Marina Regală britanică îl foloseşte ca bază navală.

Spania a cedat Marii Britanii suveranitatea asupra Gibraltarului prin Tratatul de la Utrecht, în 1713, dar a căutat constant să-l redobândească.

Mediafax