Parlamentarii se vor întâlni într-o sesiune extraordinară la finalul lunii august pentru a discuta Codul Fiscal, cu doar câteva zile înainte de a veni oricum în Parlament, după ce Klaus Iohannis a retrimis legea spre reexaminare.

Senatorii şi deputaţii se vor întoarce astfel din vacanţă în zilele de 24-26 august pentru eventualele modificări pe care să le adopte la Codul Fiscal. Dacă nu vor fi aduse modificări, şeful statului nu mai are de ales decât să o adopte în această formă. Însă, Klaus Iohannis mai are o cale extraordinară de atac, o sesizare la Curtea Constituţională.

Victor Ponta a anunţat, după refuzul şefului statului de a adopta Codul, că unele măsuri ar putea fi făcute prin ordonanţă de urgenţă sau prin asumarea răspunderii. 

Una din măsurile cele mai discutate din noul Cod Fiscal este reducerea TVA. Mugur Isărescu şi Klaus Iohannis au criticat vehement această măsură. De altfel, economiştii spun că o reducere a taxei pe valoare adăugată ar conduce la un deficit bugetar dublu faţă de cel asumat iniţial, dar şi la dezechilibre economice.

Victor Ponta a arătat că acest Cod Fiscal este unul „foarte bun, nu e cod nici liberal, nici social-democart, e al României şi ne ajută să creăm locuri de muncă pentru tineri, ne ajută să dezvoltăm economia românească, ne ajută să avem bani la fondul de pensii, ne ajută să avem bani pentru toate celelalte lucruri”.

Executivul a vrut să scadă contribuţiile sociale în proiectul noului Cod fiscal, dar a renunţat la această idee, a dezvăluit Eugen Teodorovici la Digi24. Are, însă, în vedere o asemenea măsură pentru un viitor nu chiar îndepărtat.

Digi 24