Înregistrările video surprinse în 2013 în timpul unei intervenţii a unor ofiţeri de poliţie din Gardena, California, în urma căreia un bărbat şi-a pierdut viaţa şi altul a fost rănit, au fost făcute publice, marţi, în Statele Unite, în urma unei decizii emise de o instanţă federală.

Imaginile, captate de camera de bord aflată în interiorul maşinii de poliţie, surprind momentul în care trei poliţişti deschid focul asupra a doi civili neînarmaţi, după ce unul dintre aceştia îşi lasă mâinile jos, făcându-i pe agenţi să creadă că va scoate o armă.

În urma incidentului, unul dintre cei doi bărbaţi - Ricardo Diaz-Zeferino, în vârstă de 34 de ani - şi-a pierdut viaţa, în timp ce al doilea bărbat a fost rănit.

Decizia ca imaginile să fie făcute publice vine după ce autorităţile locale din Gardena au fost de acord să achite 4,7 milioane de euro pentru a încheia o înţelegere în instanţă cu rudele victimelor, notează Los Angeles Times.

Conform judecătorului care a emis această decizie, citat de publicaţia americană, faptul că apărarea a cheltuit banii administraţiei locale, proveniţi cel mai probabil din taxe, pentru a ascunde aceste imagini nu face decât să întărească interesul publicului de a le vedea.

În SUA, ţară cu una dintre cele mai mari rate ale criminalităţii, poliţistul poate executa foc asupra unui suspect, în cazul în care acesta nu se conformează instrucţiunilor primite.

Urmăriţi imaginile pe MEDIAFAX, AICI