Procurorul a susţinut, în faţa judecătorilor, în pledoaria finală a procesului în care este judecat fostul torţionar Alexandru Vişinescu, că pedeapsa care s-ar impune ar fi de închisoare pe viaţă. Dar, pentru că acuzatul are peste 65 de ani, pedeapsa maximă care poate fi aplicată în acest caz este de 25 de ani de închisoare. La finalul şedinţei de astăzi, judecătorii vor rămâne în pronunţare şi vor stabili o dată la care va fi anunţată decizia.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.

Alexandru Vişinescu s-a născut la Buzău, în 1925, şi a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.  

Digi 24