Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Bulgariei că a fost emisă o nouă avertizare meteo cod galben pentru data de 12 ianuarie, care acoperă regiunile din nord-vestul, nordul, nord-estul şi estul ţării.

Este vorba despre regiunile Vidin, Montana, Vraţa, Plevna, Veliko Târnovo, Ruse, Razgrad, Tărgovishte, Silistra, Dobrich, Shumen, Varna şi Burgas.

Pe timpul zilei, vântul va creşte în intensitate din direcţia nord-vest, va sufla moderat şi puternic pe alocuri. Vântul şi zăpada deja acumulată (între 20 şi 40 de centimetri) vor crea condiţii de formare a troienelor pe carosabil, informează un comunicat al MAE

Se recomandă persoanelor să monitorizeze starea vremii şi să nu îşi asume riscul de a se deplasa în regiunile cu cod galben, dacă acest lucru nu este absolut necesar.

Toate drumurile principale din Bulgaria sunt deschise circulaţiei, dar ca urmare a vântului mai puternic dinspre nord şi a troienelor rămâne închisă secţiunea din autostrada "Trakia" de la intersecţia "Zimniţa" (regiunea Yambol) până la Burgas. Pe acest segment sunt troiene de peste un metru şi jumătate şi se acţionează în continuare cu utilaje pentru degajarea zăpezii şi curăţarea acestui segment, arată sursa citată.

Se recomandă cu insistenţă şoferilor echiparea adecvată pentru iarnă a autovehiculelor. Informaţii actualizate cu privire la starea drumurilor din Bulgaria se pot obţine de pe aplicaţia pentru telefoane mobile LIMA — www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei Executive Infrastructura Rutieră din Bulgaria — www.api.bg şi în regim non-stop la telefonul 0700 130 20.

Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia +359 2 9733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Sofia: +359 879 440 758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.meteoalarm.eu şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (disponibilă gratuit în "App Store" şi "Google Play"), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.