„Informaţiile din acest raport, arată că gazul sarin a fost lansat cu rachete sol-sol, deţinute doar de către regim şi demonstrează clar cine este responsabil de acest atac”, a reacţionat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Statelor Unite. Organizaţia Naţiunilor Unite a confirmat, că în Siria au fost utilizate arme chimice, respectiv gaz sarin, pe 21 august, la periferia oraşului Damasc. Încă nu se ştie de către cine a folosit aceste gaze.

Comisia Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului anchetează 14 presupuse cazuri de atacuri cu arme chimice produse în Siria în ultimii doi ani. Într-un raport mai vechi,  comisia de anchetă anunţase doar patru presupuse atacuri cu arme chimice în Siria.

Rusia şi Statele Unite au stabilit condiţiile planului de predare a arsenalului de arme chimice către ONU şi planul de distrugere a acestora. Regimul de la Damasc are la dispoziţie  şapte zile pentru prezentarea listei cu arme chimice, ce vor fi distruse în 2014.

Siria se confruntă, din 2012, cu revolte ale unor grupări de opoziţie înarmate, care au recţionat la fel de violent la tentativele guvernamentale de reprimare. Victimele luptelor de gherilă s-ar ridica, coform estimărilor ONU, la peste 100.000 de morţi.