Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au stabilit pentru luni, 8 iunie, pronunţarea sentinţei definitive în dosarul RAFO-CAROM, în care omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat de instanţa de fond la 11 ani şi patru luni închisoare, iar Marian Iancu a primit 13 ani şi opt luni de detenţie.

La ultimul termen al procesului, desfăşurat joi, procurorul de şedinţă a cerut aplicarea unei pedepse mai mari pentru Ovidiu Tender şi impunerea unei măsuri speciale de confiscare a averii acestuia pentru recuperarea prejudiciului din dosar.
De cealaltă parte, avocaţii au cerut fie achitarea inculpaţilor, fie trimiterea dosarului spre rejudecare.
În opinia lor, faptele pentru infracţiunea de înşelăciune s-au prescris pe 20 mai, iar dacă Ovidiu Tender va fi condamnat, pedeapsa în cazul acestuia ar trebui înjumătăţită, deoarece el a făcut un denunţ la DNA împotriva fostei şefe a DIICOT Alina Bica.
Tot joi, avocaţii au făcut noi cereri de recuzare a completului format din judecătorii Mihai Mihalcea şi Georgiana Tudor, în încercarea de a amâna dezbaterile în acest dosar, în condiţiile în care pe 9 iunie se prescriu faptele pentru una dintre infracţiunile reţinute în seama inculpaţilor, cea de înşelăciune.
În decembrie 2014, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe omul de afaceri Ovidiu Tender la 11 ani şi patru luni închisoare iar Marian Iancu a primit 13 ani şi opt luni de detenţie în dosarul RAFO-CAROM.
În aceeaşi cauză, au fost condamnaţi Toader Găureanu şi Marin Badea la câte 6 ani şi 8 luni închisoare, Cicilia Dumitrescu, la 5 ani şi 8 luni închisoare, Bogdan Sălăjan, la 5 ani închisoare, Kadri Mazhar Basaran, la 6 ani închisoare.
Decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu apel.
În dosar, Ovidiu Tender a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată şi continuată, constituirea şi apartenenţa la un grup de crimă organizată, spălare de bani şi spălare de bani în formă continuată.
La rândul său, Marian Iancu este acuzat de complicitate la înşelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei în formă calificată şi continuată, constituirea şi apartenenţa la un grup de criminalitate organizată şi spălare de bani în formă continuată.
Procurorii susţin că aceştia au constituit un grup de criminalitate organizată în vederea obţinerii de fonduri financiare frauduloase, a căror sursă urma a fi disimulată prin încheierea unor contracte comerciale nelegale.
Infracţiunile comise de întregul grup au vizat, pe de o parte, încheierea nelegală a unor contracte de cesiune creanţă şi de garanţie reală mobiliară în raport cu SC CAROM SA Oneşti iar, pe de altă parte, relaţiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucureşti, în raport cu SC RAFO SA Oneşti.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2002-2004, Ovidiu Tender, Marian Alexandru, Cicilia Dumitrescu şi Marin Badea, în calitate de asociaţi, administratori de fapt şi, respectiv, de drept şi directori sau angajaţi ai SC Tender SA Timişoara, SC VGB OIL SRL Bucureşti, SC VGB Impex SRL Bucureşti şi SC CAROM SA, s-au asociat pentru a desfăşura o intensă activitate infracţională în urma căreia SC CAROM SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 1.434 miliarde lei vechi.
Dosarul RAFO-CAROM este unul dintre cele mai lungi procese din istoria justiţiei din România, fiind trimis la instanţă în august 2006.