Guvernul de la Praga a aprobat miercuri un proiect de lege ce prevede interzicerea fumatului în restaurante şi baruri, Cehia fiind ultimul stat din Uniunea Europeană care adoptă o astfel de măsură, transmite Reuters, preluat de Agepres.

 
 

Pentru a intra în vigoare, proiectul legislativ mai trebuie aprobat de parlament şi apoi promulgat de preşedintele Milos Zeman, el însuşi fumător.

Potrivit Eurobarometrului, un sfert dintre cehi fumează, puţin sub media europeană de 26%.

'Prin această lege, Republica Cehă porneşte pe drumul pe care majoritatea statelor vest-europene avansate au mers cu mult timp în urmă', a declarat ministrul sănătăţii, Svatopluk Nemecek.

Din cele 28 de state ale UE, 17 au interzis total fumatul în spaţiile publice închise, în transportul public şi la locurile de muncă. Altele au impus restricţii de fumat în anumite zone.

Proiectul din Cehia introduce, de asemenea, interdicţia de a fuma, inclusiv ţigări electronice, la concerte şi alte spaţii închise folosite pentru activităţi recreative şi sportive.

Acelaşi text prevede pentru baruri şi restaurante obligaţia de a avea în meniu cel puţin o băutură nealcoolică mai ieftină decât cea mai ieftină băutură alcoolică. Cehia este una din ţările cu cel mai mare consum de bere pe cap de locuitor, iar berăriile sale constituie o puternică atracţie turistică.

Tot miercuri, guvernul de la Praga a aprobat majorarea preţului unui pachet de ţigări cu 3-4 coroane anul viitor. În prezent, un pachet costă între 70 şi 115 coroane, potrivit Agepres.