Primul batalion al Gărzii Naţionale a Ucrainei a fost trimis pe „front“ în estul ţării, a anunţat marţi secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Andrii Parubii, potrivit Agerpres.

Acest batalion este format din voluntari, care au făcut parte din unităţile de autoapărare ale Maidanului (Piaţa Independenţei), epicentrul protestelor din centrul Kievului, ce au condus la înlăturarea regimului prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici la sfârşitul lunii februarie.

Capacitatea de luptă a acestei unităţi este redusă, dar a fost aleasă deoarece este formată din etnici ucraineni, care nu pot fi suspectaţi că vor trece în tabăra insurgenţilor ruşi, aşa cum s-a întâmplat cu mai multe unităţi ale armatei şi ale miliţiei.

„Soldaţii sunt foarte combativi şi sunt pregătiţi să apere Ucraina. Situaţia nu este simplă“, adaugă Parubii, care s-a întors de la Lugansk (est), unde spune că a stat o săptămână.

Lugansk face parte din bazinul carbonifer Donbas şi se confruntă de mai multe zile cu tensiuni separatiste din partea militanţilor proruşi. Aceştia ocupă din 6 aprilie sediul local al SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei).

Grupuri armate proruse au trecut la o ofensivă luni în estul Ucrainei, cerând ajutor preşedintelui rus Vladimir Putin în faţa guvernului proeuropean de la Kiev.

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a aprobat în martie crearea unei Gărzi Naţionale, care ar putea să încorporeze până la 60.000 de persoane, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, pe fondul temerilor legate de o invazie a armatei ruse în est.

Garda Naţională este însărcinată, în special, cu securitatea internă, apărarea frontierelor şi lupta împotriva terorismului. Ea se află sub autoritatea Ministerului de Interne şi ar putea să dea o mână de ajutor armatei ucrainene şi celor 130.000 de militari ai săi, dintre care jumătate sunt recruţi.