La o lună după un naufragiu soldat cu sute de morţi, Uniunea Europeană va pune luni bazele unei operaţiuni navale pentru a stopa activitatea traficanţilor care exploatează situaţia imigranţilor dispuşi să facă orice pentru a traversa Marea Mediterană către Europa, relatează AFP. Această misiune fără precedent va implica desfăşurarea de nave de război şi avioane de supraveghere ale armatelor europene în largul Libiei, devenită o rută majoră a acestui trafic. Misiunea are nevoie de acordul Naţiunilor Unite şi va fi cu adevărat lansată abia în luna iunie. Ea va fi însă decisă oficial luni de miniştri de externe ai celor 28 de state membre ale UE, după o reuniune cu miniştrii apărării.

Uniunea Europeană, acuzată de pasivitate şi indiferenţă, se află sub presiune în condiţiile în care în Mediterană continuă să aibă loc drame. În noaptea de 18 spre 19 aprilie, 800 de persoane au murit, majoritatea fiind închise în cala unei nave care s-a scufundat în largul Libiei. Într-o singură zi, pe 14 mai, circa 2.000 imigranţi au fost salvaţi într-o serie de operaţiuni coordonate de paza de coastă italiană.

Reuniţi de urgenţă la 23 aprilie, liderii UE au cerut o operaţiune pentru 'capturarea şi distrugerea ambarcaţiunilor' călăuzelor provenind din Libia înainte ca acestea să fie folosite. Ei au decis de asemenea să consolideze mijloacele Triton şi Poseidon, două misiuni de salvare şi supraveghere în Mediterana încredinţate Frontex, agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor.

Operaţiunea, denumită EU Navfor Med, va avea sediul la Roma şi comandantul său va fi amiralul italian Enrico Credendino, a declarat un diplomat european.

Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Spania au promis deja să pună la dispoziţie nave pentru această operaţiune. Polonia şi Slovenia vor furniza avioane de supraveghere şi elicoptere, potrivit unor surse diplomatice.

Şefa diplomaţiei europene a dat asigurări că nu este vorba despre operaţiuni militare pe teritoriul Libiei. Misiunea constă în depistarea ambarcaţiunilor folosite de călăuze înarmate pentru a tracta bărcile şubrede încărcate cu sute de imigranţi pe care apoi le lasă să plutească în derivă.

AGERPRES