Ţările Uniunii Europene trebuie să-şi asume fiecare cote obligatorii de refugiaţi şi să sporească semnificativ ajutorul pentru dezvoltare destinat statelor de unde provin aceşti imigranţi, consideră preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, invocând argumentul 'solidarităţii', transmit agenţiile EFE şi DPA. Conform agenţiei spaniole de presă, eurodeputaţii din grupurile popular şi social-democrat ar fi ajuns la un compromis privind stabilirea unor astfel de cote, iar o rezoluţie în acest sens va fi votată de Parlamentul European.

Liderul executivului comunitar a cerut statelor blocului comunitar să sporească ajutorul pentru dezvoltare, întrucât în viziunea sa o astfel de strategie ar permite pe termen lung diminuarea numărului celor care, împinşi de sărăcie, vor dori să caute un refugiu în Europa.

De asemenea, Juncker a solicitat stabilirea unor formule de legalizare a imigraţiei şi acordarea de vize europene nu doar solicitanţilor de azil, ci şi refugiaţilor care doresc un loc de muncă în Europa. 'Dacă nu le deschidem uşa, (imigranţii clandestini — n.r.) vor intra pe fereastră', a spus el în continuare, afirmaţie ce a stârnit imediat critici chiar din partea liderului propriului său grup popular, Manfred Weber, care i-a amintit că în prezent 'unul din cinci tineri europeni nu are loc de muncă'.

AGERPRES