Palestina a devenit în mod oficial membră a Curţii Penale Internaţionale (CPI) şi îi poate chema acum în faţa justiţiei pe liderii israelieni pentru crime de război sau pentru crime legate de ocupaţie, relatează agenţia de presă France Presse.

Aderarea Palestinei la CPI este văzută ca un nou pas în confruntarea diplomatică şi judiciară angajată în 2014 de către conducerea palestiniană.

De asemenea, este un demers cu consecinţe incerte: premierul israelian Benjamin Netanyahu şi alţi lideri israelieni par departe de ziua când ar putea să compară în faţa curţii de la Haga.

Exasperaţi de decenii de negocieri de negocieri inutile, fără nicio perspectivă să vadă viitorul stat născut la care aspiră de o lungă perioadă de timp, palestinienii au ales să-şi internaţionalizeze cauza, notează AFP.

La sfârşitul anului 2014, palestinienii au decis să se alăture CPI, care are scopul de a-i urmări în justiţie pe autorii de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, după ce un proiect de rezoluţie pentru a pune capăt ocupaţiei israeliene în trei ani a fost respins de Consiliul de Securitate al ONU.

AGERPRES