Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat duminică, la Tunis, la marşul internaţional de solidaritate împotriva terorismului, ocazie cu care  şeful diplomaţiei române a transmis un mesaj de condamnare a actelor de terorism, precum şi de susţinere a autorităţilor tunisiene în eforturile de combatere a acestora.

Cu prilejul vizitei, ministrul român de externe a avut o întrevedere cu omologul tunisian, Taieb Baccouche, în cadrul căreia a exprimat deplina solidaritate a poporului român cu cel tunisian în faţa fenomenului terorist şi a expus iniţiativa românească de creare a unei curţi internaţionale contra terorismului, idee primită cu interes de interlocutor.

Totodată, a discutat despre calendarul de contacte bilaterale, adresând invitaţia, acceptată de omolog, ca acesta să efectueze o vizită la Bucureşti în acest an.

Cei doi oficiali au convenit că este necesară impulsionarea relaţiilor economice, inclusiv a schimburilor comerciale (care anul trecut au înregistrat o valoare de cca. 315 milioane euro), precum şi schimburile în domeniul educaţional. Ministrul român a exprimat deplina disponibilitate a României de a oferi sprijin Tunisiei în domeniul tranziţiei democratice.

De asemenea, ministrul român de externe i-a întâlnit pe preşedintele Parlamentului tunisian şi pe preşedintele Tunisiei, Beji Caid Essebsi. Ministrul român a exprimat deplina solidaritate a poporului român cu poporul tunisian în aceste momente. Preşedintele Tunisiei a mulţumit ministrului român pentru acest gest de solidaritate care contează foarte mult pentru relaţia bilaterală.

La marşul condus de preşedintele tunisian Beji Caid Essebsi au luat parte numeroase personalităţi politice din ţările Uniunii Europene şi din lumea arabă, membri ai guvernului, parlamentului şi conducerii partidelor politice tunisiene.

În marja participării la eveniment, ministrul român a avut o discuţie cu ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Garcia Margallo, care a exprimat la rândul său susţinerea pentru proiectul curţii penale împotriva terorismului, cei doi miniştri convenind ca experţii jurişti să lucreze împreună la conceptul Curţii.

Ministrul român de externe a efectuat deplasarea la Tunis împreună cu ministrul olandez de externe, care a efectuat o scurtă vizită la Bucureşti la 28 martie.

Marşul de solidaritate împotriva terorismului de la Tunis a fost organizat de Adunarea Reprezentanţilor Poporului (Parlamentul tunisian), ca urmare a atentatului de la Muzeul Bardo, din 18 martie 2015.