Un număr de 25 milioane de oameni s-au înscris ca potenţiali donatori voluntari de celule stem hematopoietice (CSH) în registrele internaţionale, în baza de date a României fiind înscrise 20.570 de persoane, anunţă Aurora Dragomirişteanu, directorul registrului naţional.
Numărul potenţialilor donatori voluntari de CSH a fost comunicată de Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă (AMDM), Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni (DMOP) şi Grupul European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă (GESTM), în cadrul celei de-a 41-a întâlniri anuale, ce a avut loc la Istanbul, informează Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de CSH.
La fiecare trei minute, o persoană este diagnosticată cu cancer de sânge, dar fără un frate sau o soră cu care să aibă compatibilitate, multe astfel de persoane se bazează pe registrele de donatori din toată lumea, spune Dragomirişteanu.
Transplantul de CSH poate salva viaţa pacienţilor în cazul a peste 70 de boli diferite, printre care se numără leucemia, limfomul şi anemii hemolitice ereditare severe, dar şi afecţiuni precum anemia aplastică, sindromul mielodisplazic, tulburările ereditare ale sistemului imunitar şi tulburările metabolice moştenite.
Asociaţia DMOP a fost înfiinţată în 1989 ca rezultat al colaborării a opt ţări, ajungând ca în prezent să reprezinte o comunitate formată din 53 de ţări care cooperează în vederea realizării unui inventar centralizat al tuturor potenţialilor donatori voluntari de CSH din întreaga lume. DMOP lucrează în strânsă cooperare cu AMDM, care are rolul de a stabili standarde consecvente şi de nivel înalt pentru toate registrele donatorilor de CSH din lume.
Baza de date globală a DMOP poate fi uşor accesată de medicii care caută un donator compatibil în numele pacienţilor lor aflaţi în aşteptarea unui transplant de CSH, explică directorul general Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Din 1973, când a avut loc prima procedură reuşită de transplant de CSH de la un donator neînrudit, s-a înregistrat o creştere exponenţială a tuturor tipurilor de transplanturi de CSH, în special cele provenite de la donatori neînrudiţi.
În Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), s-au înscris, până la începutul lunii martie 2015, 20.570 de donatori, dintre care aproape jumătate - 8.967 de donatori - sunt deja testaţi. Baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili cu pacienţi care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare datorită interconectării cu alte registre internaţionale (Sistemul Informatic European al Donatorilor de Măduvă - EMDIS şi Europdonor).
De la începerea activităţii RNDVCSH, în aprilie 2013, în centrele de transplant medular din România au fost realizate 56 de transplanturi de CSH de la donatori neînrudiţi, dintre care doi donatori erau înscrişi în registru. De asemenea, Registrul din România a furnizat celule stem hematopoietice recoltate de la un donator român pentru un pacient internaţional.
Se pot înscrie în RNDVCSH, ca potenţiali donatori, persoanele sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani. După o documentare completă asupra a ceea ce presupune donarea de celule stem şi după semnarea unui formular de consimţământ privind decizia de a deveni donator/donatoare de celule stem hematopoietice, persoanele care şi-au dat acordul vor completa un chestionar medical, li se va recolta o probă de sânge pentru analize şi pentru determinarea profilului HLA. După acest demers, persoana înscrisă în registru, poate fi perechea unui pacient aflat în căutarea unui donator compatibil. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară şi anonimă.