Gruparea extremistă sunnită Statul Islamic (SI) a executat 20 de persoane care voiau să se angajeze într-o miliţie care luptă împotriva jihadiştilor în provincia Kirkuk, au anunţat autorităţile irakiene, relatează AFP.

Execuţia acestor persoane, care doreau să se alăture forţelor paramilitare ale Unităţilor de Mobilizare Populare, a avut loc în oraşul Hawijah, potrivit unui ofiţer de poliţie şi a doi responsabili locali.

Uciderea lor nu a putut fi confirmată de surse independente, dar a fost ilustrată printr-o serie de fotografii foarte dure difuzate pe internet.

În fotografiile cu sigla SI pot fi văzute cadavrele a cel puţin 12 bărbaţi morţi atârnaţi de picioare de stâlpi de tensiune. Potrivit unor informaţii locale, este vorba despre membri ai Unităţilor de Mobilizare Populare, cel mai probabil şiiţi.

Armata irakiană şi aliaţii ei, în principal forţe kurde, miliţii şiite şi combatanţi din unele triburi sunnite, au lansat în urmă cu o săptămână o vastă ofensivă pentru recucerirea oraşului strategic Tikrit.

Situat la 160 km nord de Bagdad, oraşul cu populaţie majoritar arabă sunnită a fost cucerit de gruparea jihadistă în iunie 2014.

Forţele kurde au lansat luni o ofensivă în zonele de la sud şi vest de oraşul Kirkuk, crescând astfel presiunea asupra ultimelor bastioane jihadiste de la est de Tigru.