Două tinere italience care lucrau pentru o organizaţie umanitară şi care fuseseră răpite, vara trecută, în nordul Siriei, au fost eliberate. Fetele au ajuns vineri dimineaţa la Roma. „Greta Ramelli şi Vanessa Marzullo sunt libere, ele se vor întoarce în curând acasă”, a anunţat, joi seara, pe contul de Twitter, Guvernul italian, fără a da detalii.

Cele două tinere în vârstă de 20 şi 21 de ani au dispărut la 31 iulie. Ele ar fi fost răpite într-un sat din apropiere de Alep, în nordul Siriei. La sfârşitul lunii decembrie, fetele au apărut într-o înregistrare video, îmbrăcate în rochii negre şi având capul acoperit.

Înregistrarea video fusese încărcată pe YouTube cu menţiunea „Frontul al-Nosra deţine două italience din cauza participării guvernului lor la coaliţia internaţională care luptă cu jihadiştii din grupul Statului Islamic”. Totuşi, Frontul al-Nosra, filiala siriană a al-Qaida, nu a pus această înregistrare video pe conturile sale oficiale de pe reţelele sociale.

Cele două fete au fost aduse în cursul nopţii cu un avion care a decolat din Turcia şi a aterizat pe aeroportul militar Ciampino, în apropiere de Roma, la ora locală 4:00. Ele au fost întâmpinate pe aeroport de ministrul de Externe, Paolo Gentiloni, dar nu şi de rude.

Cu un surâs şters şi cu capetele plecate, au intrat în holul aeroportului fără a face nicio declaraţie presei. Fetele urmau să fie duse la spital pentru a le fi evaluată starea de sănătate. Apoi vor fi audiate de Parchetul antiterorism din Roma, care a deschis o anchetă în cazul răpirii lor.