Un turc şi un sirian au fost arestaţi preventiv, fiind acuzaţi că ar fi organizat trecerea ilegală a frontierei României şi traficarea unui grup de migranţi iranieni şi afgani, descoperit, la sfârşitul săptămânii trecute, la bordul unui pescador aflat la circa zece mile marine de Capul Tuzla.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au solicitat luarea măsurii arestării preventive a lui Serhat Karatar, cetăţean turc, şi a lui Jack Daniel Marakha, cetăţean sirian, acuzaţi de trafic de migranţi, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României şi conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător, în cazul migranţilor afgani şi irakieni, între care şi şapte copii, ce au fost salvaţi, sâmbătă, de către poliţiştii de frontieră din Constanţa în urma unei intervenţii pe mare, în condiţii de vânt puternic, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cei doi au fost prezentaţi în faţa unei instanţe a Tribunalului Constanţa, care a admis propunerea de arestare preventivă, pe o durată de 30 de zile.
De asemenea, prin ordonanţa procurorului de caz, s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 30 de zile şi faţă de alţi şase inculpaţi, cetăţeni sirieni şi iranieni, cercetaţi pentru complicitate la trafic de migranţi şi trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, întrucât din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieşit că aceştia, în înţelegere cu primii doi, au ajutat la organizarea activităţii de trecere ilegală a frontierei de stat a României şi la traficarea migranţilor.
Vineri noapte, poliţiştii de frontieră constănţeni au observat, prin sistemul de supraveghere SCOMAR, o navă suspectă care se deplasa spre ţărmul românesc, la aproximativ zece mile marine de Capul Tuzla. La faţa locului au fost trimise două nave ale Gărzii de Coastă, iar poliţiştii de frontieră au constatat că era vorba despre un pescador de aproximativ 20 de metri lungime, pe care se aflau 70 de persoane - copii, femei şi bărbaţi, care nu vorbeau limba română.
Pentru că la acel moment condiţiile meteorologice erau nefavorabile, cu vânt puternic şi mare agitată în larg, dar şi din cauza numărului prea mare de persoane de pe ambarcaţiune, improprie transportului, poliţiştii de frontieră au declanşat procedurile specifice pentru o salvare pe mare.
Ulterior, la acţiunea de salvare, coordonată de lucrătorii Centrului Maritim de Coordonareal Autorităţii Navale Române, a participat şi o ambarcaţiune a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare. Ambarcaţiunea suspectă şi-a continuat călătoria, fiind escortată de navele Gărzii de Coastă şi a acostat în siguranţă în Portul Constanţa, sâmbătă dimineaţă.
Din primele verificări a reieşit că pescadorul plecase de pe coasta Turciei, având la bord şapte copii, între care un bebeluş de numai cinci luni, 20 de femei şi 43 de bărbaţi, majoritatea de naţionalitate iraniană si afgană.
La acţiunea de debarcare, triere şi evaluare medicală au participat, alături de poliţiştii de frontieră, reprezentanţi ai ISU Dobrogea, IJJ Constanţa şi ai Serviciului pentru Imigrări al judeţului Constanţa.
Migranţii au fost predaţi în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, 61 dintre ei fiind transportaţi încă de duminică la Centrul pentru Refugiaţi din Galaţi.
O femeie, însărcinată în luna a şaptea, este internată în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru investigaţii medicale, dar va fi şi ea dusă la centrul din Galaţi, unde au ajuns deja, de luni seară, şi cei şase sirieni şi iranieni inculpaţi în dosar şi cercetaţi sub control judiciar. La Constanţa, au rămas numai cei doi bărbaţi arestaţi preventiv, Serhat Karatar, comandantul pescadorului, şi secundul său, Jack Daniel Marakha.