Jihadiştii Statului Islamic au distrus sculpturi de o valoare inestimabilă expuse la muzeul din oraşul irakian Mosul, aflat sub controlul Statului Islamic. Sculpturile datau din perioada asiriană şi elenistică.

Devastarea muzeului a fost filmată şi urcată pe internet. În înregistrare, unul dintre jihadişti strigă că artefactele sunt idoli la care se închinau popoarele din trecut, în loc să se închine lui Allah (!).

De fapt, devastarea simbolurilor religioase şi nu numai într-un teritoriu cucerit nu este o practică neobişnuită a extremiştilor din orice epocă.

Călugării creştini din Evul Mediu, de exemplu, au făcut ravagii în America Centrală şi în America de Sud, distrugând pentru totdeauna nenumărate obiecte de cult şi izvoare istorice nepreţuite, în încercarea de a converti popoarele Americii la creştinism. Invocând, fireşte, acelaşi motiv, al închinării la idoli.

În 2001, talibanii din Afganistan au dinamitat imensele statui înfăţişându-l pe Budha, vechi de 1.700 de ani.   

În cazul distrugerilor de la muzeul din Mosul, directorul general al UNESCO a solicitat joi o reuniune de criză a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, scrie AFP.