Secretarul şef al Cabinetului japonez a apărat decizia Guvernului de a confisca paşaportul unui jurnalist care voia să plece în Siria, motivând că măsura a fost necesară pentru a "asigura securitatea" japonezilor, pe fondul ameninţărilor grupării Stat Islamic, relatează Japan Times în ediţia online. Ministerul de Externe i-a confiscat paşaportul fotoreporterului Yuichi Sugimoto sâmbătă pentru a-l împiedica să plece în Siria, unde gruparea jihadistă Stat Islamic a decapitat recent doi ostatici japonezi, Kenji Goto şi Haruna Yukawa.

În pofida pericolului, Sugimoto a declarat că intenţionează în continuare să plece în Siria. "Voi evita activităţile periculoase şi voi lua măsuri pentru a mă apăra", a afirmat Sugimoto, în vârstă de 58 de ani. "Vreau să merg în Siria în curând pentru a informa oamenii despre ce se întâmplă în această ţară", a adăugat el.

Sugimoto a mai spus că vrea să plece spre Istanbul la 27 februarie, de unde va continua drumul spre Siria, după ce se întâlneşte cu un fost soldat care a fost ghidul lui Kenji Goto, jurnalistul japonez executat recent de SI. El a menţionat că nu va merge în zone controlate de SI şi că vrea să relateze din taberele de refugiaţi din Siria, urmând să revină în Japonia la 12 martie. El a mai fost în misiuni de documentare în zone de conflict, în 2003 în Irak şi în 2012 şi 2013 în Siria.

Fotoreporterul a precizat că măsura confiscării paşaportului în această situaţie este o încălcare a libertăţii presei, dar secretarul şef al Cabinetului, Yoshihide Suga, a apreciat că afirmaţia nu este valabilă în acest caz, ţinând cont de ameninţările repetate ale grupării Stat Islamic de a ucide cetăţeni japonezi.

"Considerăm că trebuie acordat cel mai mare respect libertăţii presei şi libertăţii de circulaţie, care sunt garantate de Constituţie", a declarat Suga. "În acelaşi timp, este o datorie extrem de importantă a Guvernului să asigure securitatea japonezilor care călătoresc în străinătate şi a celor care locuiesc în alte ţări", a adăugat el.

Întrebat dacă orice cetăţean japonez care încearcă să plece în Siria va fi privat de paşaport, Suga a precizat că Guvernul nu are criterii uniforme pentru astfel de situaţii şi că deciziile vor fi luate de la caz la caz.