Fostul ministru pakistanez Ghulam Ahmad Bilour a declarat luni că oferă o recompensă de 200.000 de dolari pentru cel care îl va ucide pe noul redactor şef al publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo, Laurent Sourisseau – cunoscut şi sub numele de Riss – conform Lefigaro.fr.

“Am declarat deja că nu tolerez niciun atac la adresa Sfântului Profet”, a avertizat luni Bilour, după ce Charlie Hebdo a publicat o nouă caricatură a lui Mahomed în luna ianuarie.

Afirmaţiile fostului ministru au fost preluate de publicaţia pakistaneză The Express Tribune, care a scris că fostul ministru va oferi, suplimentar, 100.000 de dolari drept compensaţie familiei fraţilor Kouachi, autorii atentatului asupra redacţiei Charlie Hebdo.

Partidul naţional Anawi (al cărui vicepreşedinte a fost Bilour), dar şi Guvernul pakistanez s-au desolidarizat de declaraţiile sale dar nu au luat nicio măsură împotriva acestuia.

Sourisseau şi-a început colaborarea cu revista Charlie Hebdo în 1992.
Fiind rănit la umărul drept în timpul atacurilor asupra redacţiei Charlie Hebdo din 7 ianuarie 2015, Sourisseau a devenit director, urmându-l pe caricaturistul Charb la conducerea publicaţiei.

Cu 200.000 de abonaţi, de la 10.000, câţi avea înaintea atentatului care a decimat redacţia, Charlie Hebdo se află acum în faţa unei provocări: cum să păstreze noul public, care descoperă săptămânalul de satiră în urma unui elan de solidaritate, scrie ledauphine.com.
Următorul număr al publicaţiei va apărea pe piaţă la 25 februarie.

Istoricul media Patrick Eveno este de părere că pentru echipa redacţională nu va fi uşor să păstreze aceşti noi abonaţi, care au venit să-şi exprime solidaritatea şi credinţa în libertatea de expresie. Aceştia nu vor părăsi publicaţia prea rapid. Unii vor rămâne să descopere ziarul şi să se “aclimatizeze”. Dacă Charlie Hebdo va păstra 50.000 de abonaţi, o a duce foarte bine, dar va trebui să îşi regândească modul de funcţionare.