Gruparea islamistă armată Boko Haram a răpit cel puţin 2.000 de femei şi fete în Nigeria de la începutul anului trecut şi până în prezent, potrivit unor estimări ale prestigioasei organizaţii în domeniul apărării drepturilor omului Amnesty International, într-un raport publicat la un an de la răpirea a 276 de eleve de liceu din Chibok, relatează AFP.

Răpirea la 14 aprilie 2014 a celor 276 de eleve din această mică localitate din nord-estul Nigeriei, dintre care 219 sunt date în continuare dispărute, a stârnit o emoţie fără precedent în lumea întreagă. Chiar dacă acest caz a fost extrem de mediatizat, aceasta este departe de a fi singura crimă de acest tip comis de Boko Haram, subliniază organizaţia.

Amnesty afirmă că a numărat 38 de cazuri de răpiri în masă comise de această grupare islamistă, în baza mai multor mărturii, în special din partea unor femei şi fete care au reuşit să scape din captivitatea jihadiştilor.

"Este dificil de estimat cât de multe persoane au fost răpite de Boko Haram", dar "numărul femeilor şi al fetelor răpite este, probabil, mai mare de 2000", susţine Amnesty în noul său raport.

Femeile şi fetele sechestrate în timpul altor răpiri în masă au declarat pentru Amnesty că au fost deţinute în condiţii oribile, în închisori suprapopulate. Ele mai povestesc că au fost căsătorite cu forţa, au fost forţate să gătească şi să facă menaj. Multe dintre ele spun că au fost violate.

Conform Amnesty, Boko Haram ar trebui judecată pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii. Mai mult de 4.000 de persoane au fost ucise anul trecut de această grupare islamistă, iar cel puţin 1.500 de persoane au fost ucise în primul trimestru al anului 2015.