Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, judecat într-un dosar de corupţie sub control judiciar, îşi va relua activitatea la Primărie după şapte luni în care nu şi-a putut exercita mandatul întrucât s-a aflat în arest preventiv sau la domiciliu, însă deocamdată intră în concediu de odihnă, scrie Mediafax

Activitatea Primăriei Bacău va fi coordonată din nou, după şapte luni în care la conducerea instituţiei a fost delegat un viceprimar, de către Romeo Stavarache, după ce, marţi, instanţa supremă a decis ca acesta să fie judecat sub control judiciar.

Într-o primă etapă, susţine avocatul primarului din Bacău, Stavarache se va afla în concediu de odihnă, cel mai probabil până la sfârşitul săptămânii viitoare, în baza unei cereri depuse la secretariatul primăriei pe data de 31 ianuarie.

"Ordinul de suspendare din funcţie emis de către prefectul judeţului îşi produce efectul până când situaţia pentru care a fost emis încetează, ceea ce s-a şi întâmplat ieri (n.r.- marţi), prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Săptămâna aceasta şi cea viitoare, domnul Stavarache se va afla în concediul de odihnă la care are dreptul, aferent anului 2014. În această perioadă, îşi va putea organiza şi cabinetul într-un alt sediu decât cel al primăriei, evident aflat tot în administrarea municipalităţii, pentru a respecta obligaţia impusă de instanţă, de a nu comunica în niciun fel cu subordonaţii care au calitatea de martori în procesul în care este judecat", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX avocatul primarului Romeo Stavarache, Doinţa Boană.

În cursul zilei de miercuri, primarul Bacăului a mers şi la Poliţie pentru a i se comunica de către ofiţerul de resort programul de control judiciar, conform măsurii dispuse, marţi, de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie. Alături de Stavarache, tot sub control judiciar va fi judecat, potrivit deciziei definitive a instanţei supreme, şi omul de afaceri Liviu Goian, acezat de fapte de corupţie.

Edilul din Bacău a fost arestat preventiv în 1 iulie 2014 şi în arest la domiciliu în 3 septembrie acelaşi an.

Tot în 3 septembrie anul trecut, ICCJ a stabilit şi ca ceilalţi doi inculpaţi din dosar, Liviu Goian şi Liviu Vasile Cenuşă, să fie judecaţi în stare de arest la domiciliu.

La sfârşitul lunii noiembrie 2014, Stavarache a ajuns la spital, unde i-a fost montat un dispozitiv pentru monitorizarea tensiunii arteriale, după ce a acuzat probleme cardiace. Înainte, primarul băcăuan a primit acceptul Curţii de Apel Bacău de a-şi părăsi locuinţa.

La 25 iulie 2014, DNA a dispus trimiterea în judecată a primarului din Bacău, pentru cinci infracţiuni de luare de mită comise în perioada 2008 - 2011, suma totală pe care ar fi primit-o edilul ridicându-se la peste 2,3 milioane de lei.

În acelaşi dosar, sunt judecaţi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu, Liviu Vasile Cenuşă şi Liviu Goian, precum şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008 - 2011, Romeo Stavarache a pretins şi primit, direct sau prin intermediul celorlalţi inculpaţi, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani. Procurorii anticorupţie mai spun că toate sumele de bani au fost primite de către Stavarache prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, administrate de Liviu Goian, Liviu Vasile Cenuşă şi Constantin Apostol.

În acest dosar s-a dispus instituirea sechestrului pe mai multe bunuri ale lui Stavarache: un teren compus din trei loturi şi patru corpuri de clădire, până la concurenţa sumei de 2.390.459 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bacău.