Armata indoneziană a anunţat marţi încheierea operaţiunilor din Marea Java pentru recuperarea avionului companiei AirAsia, prăbuşit pe 28 decembrie cu 162 de persoane la bord, transmite AFP.

''Cerem scuze familiilor victimelor'', a adăugat el, în contextul în care au fost recuperate corpurile a doar 70 dintre cele 162 de persoane aflate la bordul avionului Airbus A320-200 care decolase din oraşul indonezian Surabaya, cu destinaţia Singapore.

Începând de sâmbătă, echipele indoneziene au încercat să aducă la suprafaţă fuselajul aeronavei (aflat la 30 de metri adâncime), pe care au fost montaţi saci pneumatici. Autorităţile sperau ca în interiorul fuselajului să poată găsi corpurile celorlalţi pasageri decedaţi.

Cutiile negre ale aparatului (una având înregistrate conversaţia dintre pilot şi turnul de control, iar cealaltă conţinând parametrii avionului — viteză, altitudine, regimul motoarelor) au fost deja recuperate şi în prezent sunt analizate de către anchetatori, care vor prezenta joi un raport preliminar.

Pilotul avionului Airbus solicitase aprobare pentru a lua altitudine ca să evite o furtună, dar nu a primit imediat undă verde de la controlul aerian din cauza unui trafic intens pe acest culoar aerian foarte frecventat. El a dispărut de pe ecranele radarelor la scurt timp după aceea.

Potrivit ministrului indonezian al transporturilor, Ignasisus Jonan, avionul a efectuat o urcare prea rapidă, după care s-a pierdut controlul asupra aparatului, care s-a prăbuşit în mare.

Agerpres