Parchetul italian a cerut, azi, o pedeapsă de 26 de ani şi 3 luni închisoare pentru Francesco Schettino, comandantul pachebotului Costa Concordia, al cărui naufragiu în largul Italiei a făcut 32 de morţi, în urmă cu trei ani.

„Nu este o pedeapsă exagerată”, a afirmat procurorul Maria Navarro, formulând această cerere de pedeapsă în faţa Tribunalului din Grosseto (Toscana), unde fostul comandant Schettino este judecat pentru omucidere, abandonarea navei şi pagube aduse mediului înconjurător.

Parchetul a cerut, de asemenea, încarcerarea fostului comandant, pentru a evita fuga acestuia, şi o serie de pedepse suplimentare, printre care decăderea sa din dreptul de a conduce o navă, scrie AFP; citată de Agerpres.

Unicul acuzat în acest proces, început în 2013, nu era prezent în sala de audieri, instalată în teatrul oraşului Grosseto. Procesul va continua cu pledoaria avocaţilor săi, înaintea anunţării verdictului, aşteptat la începutul lui februarie.

Francesco Schettino, 54 de ani, este detestat în ţara sa după ce şi-a abandonat nava pe cale să naufragieze şi pe cei 4.200 de pasageri şi membri ai echipajului, dintre care 32 au murit în naufragiu.

În timpul interogatoriului susţinut de mai mulţi procurori care s-au succedat în timpul audierii sale, Schettino şi-a minimalizat responsabilitatea, încercând să pară un comandant prost informat de echipajul său.

Nava Costa Concordia, care naviga prea aproape de coasta insulei Giglio, în largul Toscanei, s-a lovit de o stâncă în noaptea de 14 ianuarie 2013.

Epava sa, rămasă în parte la suprafaţă, a fost transportată ulterior, în iulie, în portul Genova, pentru a fi dezmembrată