Ucraina a afirmat joi că trupe ruse au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile, potrivit Mediafax. Ucraina a cerut Uniunii Europene să îi acorde un „ajutor militar de anvergură“ în urma unei „invazii ruse nedisimulate“, conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat, într-un mesaj televizat, că şi-a anulat vizita în Turcia din cauza „intruziunii trupelor ruse“ în Ucraina, unde situaţia se deteriorează rapid. „Facem apel la o sesiune extraordinară a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei (...). Ajunge cu convenienţa şi calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar şi tehnic de anvergură“, a declarat Eliseiev.

„Ieri, soldaţii ruşi au preluat controlul asupra oraşului Novoazovsk“, situat pe litoralul Mării Azov, cu 11.000 de locuitori, a anunţat Consiliul ucrainean de securitate şi apărare pe Twitter, adăugând că mai multe alte sate din proximitate au fost de asemenea cucerite.

„Am luat decizia de a anula vizita de lucru în Turcia în faţa deteriorării rapide a situaţiei în regiunea Doneţk, din cauza intruziunii trupelor ruse“, a anunţat preşedintele.

El a adăugat că a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, pentru a elabora un plan de acţiune. Poroşenko ar fi trebuit să asiste joi, în Turcia, la investitura preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, ocazie cu care urma să aibă şapte întâlniri bilaterale.