Peste 5.000 de persoane au asistat, duminică, la serbările de la Ţebea, politicienii prezenţi făcând băi de mulţime, în timpul cărora Elena Udrea a fost huiduită, dar şi aplaudată, iar lui Klaus Iohannis, care a fost însoţit tot timpul de Vasile Blaga, i s-a cântat „La mulţi ani“, deşi nu e ziua sa, scrie Mediafax. Serbările de la Ţebea, din judeţul Hunedoara, care au marcat 142 de ani de la moartea lui Avram Iancu, au fost un prilej pentru mai mulţi politiceni de a face băi de mulţime.

Printre politicienii care au mers la Ţebea s-au aflat Klaus Iohhanis, Vasile Blaga, Elena Udrea, Emil Boc, Gheorghe Falcă, Gheorghe Funar, Dan Diaconescu, precum şi parlamentarii de Hunedoara.

Evenimentul a fost deschis de ceremonia de decorare a drapelului de luptă al Batalionului 26 Vânători de Munte Avram Iancu din Garnizoana Brad, cu ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, în baza unui decret prezidenţial. După acest moment au urmat o slujbă religioasă oficiată la biserica din curtea cimitirului din Ţebea, dar şi depuneri de coroane la mormântul lui Avram Iancu.

În momentul în care a plecat prin mulţime, unii dintre participanţi au huiduit-o, în timp ce alţii au încurajat-o, au aplaudat-o şi i-au urat să devină preşedintele ţării.

„Mă bucur că sunt un politician care stârneşte pasiuni, au trecut ceilalţi pe aici neobservaţi“, a spus Elena Udrea, referindu-se la faptul că a fost huiduită.

La rândul său, Klaus Iohannis a fost aplaudat în timp ce a mers printre moţii aflaţi la Ţebea, unii dintre aceştia rugându-l să scape ţara de tirani, să construiască o Românie nouă şi să-i ajute să învingă actuala guvernare. El s-a oprit, i-a salutat şi a dat mâna cu oamenii. „Este un eveniment emoţionant şi sunt bucuros că pot să particip astăzi aici la aşa o zi frumoasă. Sunt foarte impresionat de ospitalitatea, de căldura cu care am fost primit, am simţit bucuria oamenilor cu care m-am întâlnit. Am putut să le strâng mâna unor oameni, unor români adevăraţi care au venit astăzi la Ţebea“, a spus Klaus Iohannis, care s-a aflat pentru prima dată la manifestările de la Ţebea.

La un moment dat, salvatorii din Munţii Apuseni cu care Iohannis s-a întâlnit în târgul de la Ţebea l-au luat din mulţime şi, alături de instrumentişti, i-au cântat „La multi ani!“, deşi nu este ziua lui, spunându-i: „Să ne trăiţi, domnule preşedinte!”.

Iohannis a trecut şi pe la cortul ACL, dar şi pe la cel al Primăriei Arad, unde un artist de muzică populară i-a cântat mai multe melodii patriotice, printre care şi imnul lui Avram Iancu. Serbările de la Ţebea se vor încheia duminică, cu un spectacol folcoric.

Anual, la Serbările Naţionale de la Ţebea dedicate memoriei lui Avram Iancu participă mii de persoane, între care şi politicieni. Avram Iancu, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania, s-a născut în anul 1824, la Vidra, în Munţii Apuseni, într-o familie de moţi înstăriţi. A studiat dreptul la Cluj şi a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Criş, fiind îngropat la Ţebea, judeţul Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea“.