Situaţia privind securitatea în estul Ucrainei se deteriorează, în special în zona aeroportului din Doneţk şi a localităţilor Peski şi Gorlovka (regiunea Doneţk), potrivit unui raport al misiunii de observatori a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în zona de conflict, citat de Interfax. Raportul subliniază multiplicarea cazurilor de deschidere a focului de ambele tabere.

Astfel, reprezentanţii grupurilor rus şi ucrainean din cadrul acestei misiuni de monitorizare a OSCE au indicat 38 de tiruri în primele două zile ale noului an, din arme de calibru mic, artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă, în zona aeroportului din Doneţk şi în perimetrul localităţilor Peski şi Gorlovka. Ca urmare a violenţelor, un soldat ucrainean a fost ucis şi alţi şapte au fost răniţi în luptele pentru controlul aeroportului din Doneţk, punct strategic ocupat în continuare de armata ucraineană.

În acelaşi timp, trei civili şi-au pierdut viaţa şi încă trei au fost răniţi la Gorlovka, dar misiunea OSCE nu a putut să verifice această informaţie.

În tabăra rebelilor, un purtător de cuvânt anunţase anterior că forţele guvernamentale au bombardat în ultimele 24 de ore un cartier de Doneţk, subliniind că au murit civili, dar fără să indice numărul acestora, potrivit RIA Novosti. Pe acest fond tensionat, o reuniune asupra crizei ucrainene a fost anunţată pentru luni la Berlin în aşa-numitul 'format Normandia' (Rusia, Ucraina, Franţa, Germania) la nivel de directori politici. Pe agenda discuţiilor se află protocolul de la Minsk şi modalităţile de punere în aplicare a prevederilor acestuia.

AGERPRES

foto:independent.co.uk