Vladimir Putin a semnat actul care defineşte noua doctrină militară a Rusiei. Cea mai importantă schimbare se referă, desigur, la NATO: extinderea blocului occidental şi mişcarea trupelor în interiorul ţărilor membre sunt considerate de Kremlin a fi reale ameninţări la adresa securităţii Rusiei.

De altfel, Moscova a denunţat de mai multe ori decizia Alianţei de a poziţiona trupe în mai multe state membre situate la frontierele ruse, precum ţările baltice sau Polonia, dar şi proiectul american de instalare a unui scut antirachetă în Europa de Est.

În plus, Ucraina a făcut miercuri un pas spre Alianţa Nord-Atlantică, renunţând la statutul său de stat nealiniat, un gest simbolic care a provocat furia Moscovei şi care poate permite Kievului să ceară, la un moment dat, aderarea la NATO.

Caracterul defensiv al doctrinei militare ruse este păstrat, punând accentul pe un angajament militar al Rusiei numai în cazul în care toate soluţiile non-violente sunt epuizate.

Aceasta notează că "probabilitatea unui război de anvergură împotriva Rusiei a scăzut", dar enumeră o serie de ameninţări care s-au intensificat în anumite domenii, precum revendicările teritoriale, "ingerinţa în afacerile interne" din partea altor state şi trimiterea de arme strategice în spaţiu, scrie Mediafax.

Noua doctrină militară rusă introduce de asemenea conceptul de "disuasiune non-nucleară", care prevede menţinerea pregătirii forţelor militare convenţionale la un nivel înalt şi un angajament faţă de organizaţiile regionale de securitate precum Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).

Rusia îşi rezervă totuşi dreptul de a utiliza arsenalul nuclear în caz de agresiune împotriva sa sau a aliaţilor săi sau în caz de "ameninţare pentru existenţa statului". Termenul de "atac preventiv" nu apare, contrar afirmaţiilor anterioare ale presei ruse.

Moscova mai precizează că una dintre principalele sarcini ale forţelor sale armate pe timp de pace va fi să "asigure interesele naţionale ale Rusiei în Arctica", o regiune strategică pentru dezvoltarea economică şi aprovizionarea energetică viitoare a Rusiei, disputată de Statele Unite şi Canada.