Ţările din Asia de Sud-Est marchează astăzi zece ani de la tsunamiul din 26 decembrie 2004. 230.000 de oameni au murit în urma valurilor provocate de un cutremur cu magnitudinea 9,3. Cele mai multe victime, 170.000, au fost înregistrate în Indonezia. În toate ţările care au fost lovite de valul seismic au loc ceremonii.

Seismul a durat zece minute, şi a fost atât de puternic, încât axa Pământului s-a mişcat un centimetru.

În unele zone, valurile au avut înălţimea de 30 de metri. În total au fost afectate 14 ţări, cu ieşire la Oceanul Indian, din Thailanda până în India, Sri Lanka şi chiar coasta de est a Africii. Peste două milioane de persoane au rămas fără adăpost, iar pagubele au fost estimate la 10 miliarde de dolari.

După catastrofă, autorităţile s-au mobilizat pentru a pune la punct un sistem de avertizare în caz de tsunami. A fost creat un centru de avertizare în caz de tsunami doar pentru Oceanul Indian, iar valurile sunt monitorizate cu ajutorul a 60 de balize. Fiecare dintre ele este dotată cu un dispozitiv care măsoară presiunea pe fundul oceanului. Datele sunt transmise prin satelit centrelor de alertă pentru tsunami.

Specialiştii au avertizat că falia care a declanşat dezastrul din 2004 poate declanşa un nou cutremur de aceeaşi intensitate, în următoarele decenii.

Digi24

foto:heatermeals.com