La aproape 25 de ani de la împuşcarea soţilor Ceauşescu, condamnaţi la moarte în urma unui proces sumar organizat în incinta unei unităţi militare din Târgovişte, românii cred că procesul şi executarea soţilor Ceauşescu au fost nedrepte. 

Barometrul de opinie, realizat la comanda cotidianului Adevărul mai arată că 80% dintre români nu ştiu adevărul în legătură cu ce s-a întâmplat în decembrie 1989.

Şapte din zece români consideră că procesul soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, de pe 25 decembrie 1989, a fost unul incorect. Îi contrazic 13% dintre cei chestionaţi, care sunt de părere că judecarea celor doi a fost bine făcută. În ceea ce priveşte execuţia celor doi dictatori, 70,7% dintre români o condamnă şi doar 10,7% consideră că a fost un verdict corect.

Un român din trei consideră că evenimentele de acum 25 de ani au fost o lovitură de stat, dată de persoane care au încercat să îl îndepărteze pe Nicolae Ceauşescu de la putere. 33,4% sunt de părere că au reprezentat voinţa poporului român, care s-a revoltat împotriva sistemului comunist, iar 20,9% văd totul care pe o consecinţă a deciziei luate de marile puteri de a desfiinţa sistemul comunist din regiune.

Cei mai mulţi dintre români consideră că evenimentele din decembrie 1989 au fost iniţiate din interiorul ţării, în timp ce 36% au convingerea că au fost orchestrate din afara României.

Sondajul a fost realizat, la comanda ziarului Adevărul, în perioada 27 noiembrie - 2 decembrie, pe un eşantion de 1076 de persoane. Marja de eroare a fost de plus minut 3 la sută.  

Digi 24