Povestea lui Max, câinele-erou al Armatei Române dus la un adăpost pentru eutanasiere, face înconjurul lumii.

Publicaţii de pe toate continentele scriu despre sMax, notând că însuşi ministrul Apărării s-a mobilizat pentru a schimba legea.

În România, un proiect de lege pentru a-l salva pe câinele Max, un veteran al războiului din Afganistan”, titrează Liberation, care preia o ştire a agenţiei France-Presse.

„Mişcat de soarta lui Max, un ciobănesc german care a servit în Afganistan, ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, a cerut luni experţilor să redacteze un proiect de lege referitor la câinii militari care ies la pensie”, scrie şi site-ul 20minutes, din Franţa. Croatian Times scrie că Max fusese trimis la eutanansiere, din cauza unei boli incurabile, dar unei angajate a adăpostului i s-a făcut milă, l-a luat acasă şi i-a plătit tratamentul. Potrivit Croatian Times, Max n-ar fi trebuit să facă boala de care suferă acum, dacă ar fi fost imunizat, din trei în trei luni, cu o pastilă care costă 6 lire sterline. Acum, tratamentul său costă 150 de lire pe lună.

Povestea lui Max a fost publicată şi în Australia. Postul de televiziune SBS scrie pe site că soarta câinelui a stârnit pasiuni şi a fost iniţiată o petiţie online pentru a-l salva pe câinele-erou. Petiţia a strâns aproape 27.000 de semnături. Ministrul Mircea Duşa a fost nevoit să ordone schimbarea legislaţiei în ceea ce priveşte drepturile câinilor militari, menţionează postul australian.

Şi o publicaţie din Malaysia scrie despre Max. „România îşi schimbă legislaţia pentru a salva un câine-erou bolnav”, titrează Malaysian Digest.

„Salvaţi câinii militari care ies la pensie”, se intitulează articolul de pe site-ul canadian Canoe, care redă, de asemenea, povestea lui Max.

Digi24