Şeful Misiunii europene de poliţie şi justiţie (EULEX) în Kosovo, Gabriele Meucchi, a declarat joi că acuzaţiile privind fapte de corupţie formulate la adresa a trei responsabili ai EULEX vor face obiectul unei „anchete aprofundate“, potrivit Agerpres. „Luăm foarte în serios aceste acuzaţii“, a afirmat diplomatul italian în cadrul unei conferinţe de presă la Pristina.

Acuzaţiile formulate de procurorul britanic Maria Bamieh împotriva procurorului şef al misiunii, cehoaica Jaroslava Novotna, şi a fostului judecător din cadrul EULEX, italianul Francesco Florit, vor face obiectul unei „anchete aprofundate“.

Acuzaţiile „nu vor fi ignorate“, a insistat el în această primă conferinţă de presă organizată după formularea lor, marţi, de către Maria Bamieh.

Misiunea EULEX, care numără în prezent 1.500 de angajaţi, a fost lansată în 2008 după ce Kosovo şi-a proclamat unilateral independenţa de Serbia, Uniunea Europeană încercând să ajute autorităţile de la Pristina în construirea instituţiilor democratice şi a statului de drept.

Maria Bamieh i-a acuzat pe Jaroslava Novotna, Francesco Florit, precum şi pe procurorul canadian Jonathan Ratel că ar fi primit mită pentru a clasa anumite dosare. Ea l-a acuzat de asemenea pe Jonathan Ratel că ar fi încercat să o împiedice să facă aceste dezvăluiri.

Gabriele Meucchi a precizat că EULEX era la curent cu aceste acuzaţii din 2013 şi a adăugat că misiunea europeană şi 'sistemul juridic kosovar au lansat de atunci o anchetă comună' privind acest dosar.