Islamişti având legătură cu gruparea extremistă Stat Islamic (SI) au discutat pe forumuri de pe Internet despre posibilitatea de a folosi virusul Ebola ca o armă împotriva SUA şi a statelor occidentele, a declarat secretarul de stat spaniol pentru Securitate, Francisco Martinez.

Potrivit postului de televiziune RTVE, oficialul din Ministerul de Interne a declarat că au existat mai multe cazuri de ameninţări privind folosirea virusului Ebola, într-o nouă formă a ofensivei teroriste împotriva Occidentului. El a menţionat, în acest sens, o discuţie descoperită la jumătatea lunii septembrie pe un site de conversaţii al islamiştior, în care "folosirea virusului Ebola ca armă împotriva Statelor Unite" a fost dezbătută pe un forum pe care Martinez l-a descris ca având legături cu gruparea Stat Islamic.

Adjunctul ministrului spaniol a de Interne a menţionat, de asemenea, o serie de mesaje postate pe Twitter în iulie, în care organizaţia teroristă Ansar al-Islam a ameninţat cu folosirea unor "produse chimice letale din laboratoare".

Totodată, Francisco Martinez a mai afirmat că purtătorul de cuvânt al grupării Stat Islamic i-a îndemnat pe susţinătorii organizaţiei, într-un mesaj lansat pe Internet, să ucidă cetăţeni occidentali prin toate mijloacele posibile, inclusiv "injecţii otrăvitoare".

Chiar dacă aceste discuţii pe internet între simpatizanţii teroriştilor ISIS nu reprezintă un pericol imediat, amploarea pe care a luat-o curentul jihadist pe platformele online este îngrijorătoare.

Aceste conversaţii reprezintă dovada că islamiştii au transformat mediul virtual într-o "extensie a câmpului de luptă", relatează site-ul Thelocal.es.

Francisco Martinez a afirmat că sunt necesare măsuri pentru a combate ameninţarea reprezentată de extremişti în mediul online şi a explicat că grupările teroriste au identificat şase obiective în activităţile desfăşurate pe Internet: ameninţarea inamicilor prin intermediul acţiunilor de propagandă, pregătirea unor operaţiuni, schimbul de informaţii, pregătirea ideologică, recrutarea de noi membri şi obţinerea de fonduri.

Mediafax