Ministrul rus al Sănătăţii Veronika Skvorţova a anunţat că Rusia ar putea furniza trei vaccinuri împotriva virusului Ebola în şase luni, în contextul în care epidemia a trecut pragul de 4.000 de victime, relatează AFP.

"Am creat trei vaccinuri (...) şi credem că vor fi gata în următoarele şase luni", a anunţat ministrul rus la televiziune, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.
"Unul este gata pentru un test clinic", a adăugat ea. Ministrul a mai spus că unul dintre vaccinuri a fost creat pe baza unei tulpini inactive a virusului.

Epidemia de febră hemoragică, care s-a răspândit din Guineea, de la sfârşitul lui decembrie 2013, s-a soldat cu 4.033 de morţi până la 8 octombrie. În total, 8.399 de persoane au fost infectate, în şapte ţări.

OMS a anunţat că există două vaccinuri "promiţătoare", unul dezvoltat de către firma britanică GlaxoSmithKline (GSK), iar celălalt de către Agenţia pentru Sănătate Publică din Canada, la Winnipeg, a cărui licenţă de comercializare este deţinută de către societatea americană NewLink Genetics.

OMS speră să aibă primele rezultate ale testelor cu aceste două vaccinuri în noiembrie-decembrie. Faza a doua a testării (care permite evaluarea eficienţei vaccinului) ar putea începe în ţările afectate încă din ianuarie-februarie.