Comitetul Nobel i-a recompensat pe Kailash Satyarthi şi Malala Yousafzai pentru lupta pe care o poartă pentru drepturile copiilor şi ale tinerilor. Şi naţionalitatea acestora este relevantă, Satyarthi provenind din India, iar Malala, din Pakistan, două ţări care se află în relaţii tensionate.

„Copiii trebuie să meargă la şcoală şi nu trebuie să fie exploataţi pentru a obţine foloase financiare. În zonele marcate de conflicte, încălcarea drepturilor copiilor duce la perpetuarea violenţei. Comitetul Nobel consideră semnificativ faptul că un hindus şi o musulmană, un indian şi o pakistaneză, se alătură într-o luptă comună pentru educaţie, o luptă împotriva extremismului”, se arată într-un comunicat al comitetului.

Adolescenta de 17 ani din Pakistan este celebră în întreaga lume şi a scris mai multe cărţi, iar una a fost publicată şi în România.

Malala a fost ţinta unor ucigaşi în timp ce se întoarcea de la şcoală într-un autobuz şcolar şi a devenit simbolul luptei pentru educaţia fetelor în Pakistan, ţara sa natală, şi în Afganistan. Ea milita de mai mulţi ani pentru această cauză şi ţinea un blog pe site-ul BBC. Salvată de la moarte de chirurgii britanici, ea a impresionat întreaga lume, la doar 16 ani, prin determinarea, maturitatea şi claritatea gândirii sale. Îşi foloseşte neaşteptata notorietate pentru a aduce în atenţie cauza fetelor din Pakistan şi Afganistan.

Indianul Kailash Satyarthi are 60 de ani. „Continuând tradiţia Ghandi, a dat dovadă de un mare curaj personal şi a condus demonstraţii paşnice militând împotriva exploatării copiilor”, a precizat Comitetul de la Oslo, cel care acordă Nobelul pentru Pace.

„S-a calculat că, la ora actuală, în lume există 168 de milioane de copii exploataţi prin muncă. În 2000, erau cu 78 milioane mai mulţi. Suntem mai aproape de ţinta de a elimina acest flagel. Lupta împotriva exploatării şi pentru drepturile copiilor şi ale adolescenţilor contribuie la realizarea „fraternităţii între popoare”, un principiu pe care Alfred Nobel îl menţionează în testamentul său ca fiind unul dintre criteriile de care trebuie ţinut cont în acordarea Premiului Nobel pentru Pace”, încheie Comitetul pentru premiul Nobel.