Aviaţia americană şi forţe ale unor ţări „partenere“ au efectuat, pentru prima oară, raiduri aeriene contra unor poziţii ale grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria, a anunţat luni Pentagonul, relatează AFP.

Peste 20 de combatanţi ai Statului Islamic au fost ucişi în loviturile aeriene ale SUA şi aliaţilor lor de marţi dimineaţă asupra oraşului sirian Rakka şi a împrejurimilor, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

„Armata americană şi forţe ale naţiunilor partenere efectuează o acţiune militară contra teroriştilor din cadrul SIIL în Siria cu avioane de vânătoare, bombardiere şi rachete de tip Tomahawk“, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat într-un comunicat.

El nu precizează locurile în care au avut loc atacurile dar, potrivit New York Times, raidurile aeriene au vizat zona oraşului Rakka, care este de facto centrul puterii SI, şi frontiera dintre Siria şi Irak. Comunicatul nu oferă informaţii despre partenerii implicaţi în aceste operaţiuni dar, de asemenea potrivit New York Times, atacurile au avut loc cu participarea „mai multor ţări arabe aliate“.

Un oficial american a declarat sub acoperirea anonimatului că ar mai fi implicate Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania şi Bahrein, deşi nu se ştie exact ce rol a avut fiecare stat în operaţiunea militară. De asemenea, Qatarul a jucat un rol logistic în loviturile aeriene.

În oraşul Raqqa se află sediul central al Statului Islamic, iar televiziunea siriană de stat a anunţat că SUA l-au informat pe reprezentantul ONU în Siria luni că ţinte ale SI vor fi vizate de tiruri aeriene în localitatea aflată la 400 km nord-est de Damasc.