Atentat terorist dejucat în Belgia, unde un cuplu care plănuia să atace clădirea Berlaymont din Bruxelles, care găzduieşte birourile Comisiei Europene, a fost arestat îndată ce a ajuns în ţară, scrie The Guardian.

Atacatorii, un bărbat şi o femeie, se întorceau din Siria, via Turcia, când au fost arestaţi pe aeroportul din Bruxelles.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că ştia despre informaţiile deţinute de autorităţilor belgiene, însă Organul executiv al Uniunii Europene nu a primit niciun avertisment şi nicio amenintare în acest sens.

Tot mai multe guverne occidentale s-au arătat îngrijorate de riscul întoarcerii în ţară a celor care au plecat în Siria şi Irak pentru a se alătura grupării Statul Islamic.

Situatia este îngrijorătoare mai ales în Belgia, unde peste 400 de cetăţeni au plecat în Siria pentru a adera la gruparea extremistă.

Potrivit ziarului belgian L'Echo, aproape un sfert dintre suspectii belgiani jihadişti s-au întors acasă, iar cel puţin 10 plănuiesc atacuri teroriste asupra statului lor.

Anchetatorii belgieni au declarat ca cei doi atacatori pot fi acuzati de apartenenta la o organizatie terorista, posesie ilegala de arme, dar si de finantarea unor acte de terorism.