Părinţii Reevei Steenkamp, ucisă de campionul paralimpic Oscar Pistorius în 2013, consideră că verdictul de omor din culpă anunţat vineri de justiţia sud-africană este greşit.

"Cred că verdictul este greşit. Ei cred în povestea lui, eu nu. A tras asupra ei şi nu cred că a fost un accident. Reeva a avut o moarte oribilă, dureroasă, teribilă şi a suferit", a declarat mama Reevei Steenkamp, June, la postul BBC.

"Toţi cei care au urmărit procesul şi-au dat seama că Oscar Pistorius nu poate fi credibil. Nimic nu se va schimba, nimeni nu va putea să o aducă înapoi pe fiica mea", a spus Barry Steenkamp, tatăl victimei.

Oscar Pistorius a fost pronunţat, vineri, vinovat de omor din culpă după ce şi-a ucis iubita în februarie 2013, dar şi cu privire la un incident din ianuarie 2013, când sportivul a tras cu arma într-un restaurant.

Potrivit CNN, pedeapsa maximă prevăzută de legislaţia sud-africană pentru omor din culpă este de 15 ani, iar cea pentru celălalt cap de acuzare în care a fost găsit vinovat Pistorius este de maxim 5 ani.

Tot vineri, judecătoarea Thokozile Masipa l-a achitat pe Oscar Pistorius de acuzaţia de deţinere ilegală de muniţie şi de cea conform căreia sportivul a tras cu arma prin trapa unei maşini.

Oscar Pistorius, în vârstă de 27 de ani, a împuşcat-o mortal la 14 februarie 2013 pe Reeva Steenkamp, model sud-african cu care avea o relaţie de trei luni.

Procesul lui Pistorius a început în luna martie 2014, iar acuzaţiei de crimă i s-au adăugat şi cea de posesie ilegală de muniţie, precum şi alte două acuzaţii care nu au legătură directă cu crima din februarie 2014, şi anume faptul că sportivul a tras cu arma într-un restaurant în ianuarie 2013 şi a tras cu arma prin trapa unei maşini în 2012.

Joi şi vineri, judecătoarea Thokozile Masipa a citit în instanţă concluziile sale în acest caz.

Campionul paralimpic Oscar Pistorius, găsit vinovat de omor din culpă de justiţia sud-africană, a obţinut, vineri, dreptul de a rămâne în libertate pe cauţiune până la reluarea discuţiilor în cazul său la tribunalul din Pretoria, la 13 octombrie.

În 13 octombrie şi în zilele următoare, apărarea şi acuzarea vor încerca să o convingă pe judecătoare să pronunţe o sentinţă mai mică, respectiv mai mare pentru Oscar Pistorius.

Potrivit presei sud-africane, judecătoarea a considerat că procurorul nu a dovedit că Pistorius trebuie să fie încarcerat până la pronunţarea sentinţei. Masipa a precizat că faptul că Pistorius şi-a vândut proprietatea şi că nu mai are o casă nu înseamnă că există riscul ca sportivul să fugă din ţară.