Alianţa Nord Atlantică a aprobat planul de rezervă pentru România, dar documentul nu va fi făcut public. Planul de contingenţă conţine acţiunile concrete pe care un stat le întreprinde în cazul în care intră în război. Dintre statele NATO, doar ţările baltice şi Polonia au mai elaborat asemenea planuri.
Planul pune la punct procedurile exacte care trebuie urmate în cazul în care un stat este afectat puternic de o pierdere cauzata de un dezastru natural, de un act terorist ori de un atac militar de orice fel. Astfel, o structură prestabilită trebuie să găsească soluţii rapide la orice situaţie de criză ce ar putea apărea.
Acceptarea de catre Alianta a necesităţii unui plan de contingenţă pentru România arată că se va stabili un set de planuri procedurale ce trebuie urmate întocmai de Statul Major General al Armatei şi forţele NATO care vor fi prezente pe teritoriul românesc. În acelaşi timp, România devine un pion important, pe fondul războiului regional din Ucraina. Situaţia ar putea deveni precară cu atât mai mult cu cât România este înconjurată de state posibil ostile, Serbia, Ungaria, Bulgaria, cu sentimente pro-ruse puternice.