Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, revenirea la pensiile speciale în cazul aviatorilor, avizând favorabil o iniţiativă legislativă în acest sens, preşedintele comisiei Florin Iordache precizând că, astfel, se poate ajunge ca un pilot să aibă o pensie de cel mult 9.000 lei.

Proiectul de lege iniţiat, printre alţii, de Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ciorbea, Alina Gorghiu, Victor Paul Dobre, urmează să fie dezbătut de către plen.

Preşedintele Comisiei, Florin Iordache (PSD), a precizat că proiectul adoptat prevede că pensia specială pentru piloţi, ingineri de bord, personal navigant, stewardese se determină prin aplicarea unui coeficient de 80% la media veniturilor pe care piloţii şi personalul navigant le-au avut în ultimele 12 luni.

„Practic, această lege spune: ţinând cont de veniturile pe care le-au avut în ultimele 12 luni, media la aceste venituri, se aplică o corecţie de 80% şi aceasta este pensia pe care aceşti oameni o vor avea”, a explicat Iordache.

El a mai arătat că în timpul guvernării Boc acestora li s-au tăiat pensiile speciale, cei care şi-au câştigat în instanţă drepturile vor rămâne cu ele, iar acum „se repară o nedreptate”.

„Este vorba de 1300 de persoane care beneficiază de această lege, de aceste pensii speciale. Legea intră în vigoare în 30 de zile de la adoptare, adică undeva în luna decembrie”, a spus Iordache.

El a arătat că, după aplicarea acestei legi, un pilot ar ajunge să aibă o pensie de 7-8 mii sau 9 mii lei, în timp ce personalul însoţitor navigant, stewardesele la 4-5 mii lei.

„În aceste condiţii în care se revine la pensiile speciale, vom discuta de o pensie de 7-8 mii lei la care poate să ajungă un pilot şi 4-5 mii lei o pensie pe care poate să o aibă o stewardesă”, a mai explicat Iordache.