Presedintele rus Vladimir Putin i-a transmis presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că ar putea prelua controlul în două săptămâni asupra capitalei ucrainene. „Dacă vreau, ajung la Kiev in doua săptămâni“, ar fi spus Putin.

Potrivit cotidianului italian La Repubblica, citat de International Business Times, liderul rus a făcut această ameninţare pe 29 august, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Comisiei Europene. Barroso, care urmează să fie inlocuit la şefia Comisiei Europene de Jean-Claude Juncker, a povestit întâmplarea la summit-ul extraordinar de la Bruxelles, din acest weekend.
Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel a evocat ipoteza că, după Ucraina, ar putea urma Estonia şi Letonia. Mai mulţi participanţi au fost de acord că „nu există limite pentru imprevizibilul Putin“. Uniunea Europeană a dat Rusiei un răgaz de o săptămână pentru a înceta acţiunile din Ucraina, altfel va adopta noi sancţiuni faţă de Federaţia Rusă.
Pe de altă parte, Ucraina se află în faţa unui „mare război“ cu Rusia, in care pierderile vor ajunge la zeci de mii de morţi, a declarat ministrul ucrainean al Apărării Valeri Gheletei.