Preşedintele Vladimir Putin i-a promis "deplina sa cooperare" premierului olandez, Mark Rutte, pentru recuperarea din estul Ucrainei a corpurilor victimelor şi a cutiilor negre ale zborului MH17, a anunţat guvernul olandez.

"În legătură cu plecarea trenului care conţine numeroase corpuri ale victimelor şi predarea cutiilor negre, Vladimir Putin a promis deplina sa cooperare", a declarat, conform AFP, o purtătoare de cuvânt a guvernului, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Premierul Mark Rutte a purtat duminică seară o discuţie telefonică cu Vladimir Putin - suspectat că exercită o influenţă asupra rebelilor din Ucraina -, a treia de la tragedia care s-a soldat cu moartea a 298 de persoane, printre care 193 de olandezi.

Opinia publică internaţională este tot mai revoltată din cauza separatiştilor proruşi care s-au grăbit să strângă corpurile şi au blocat accesul la locul accidentului.

Aproape 200 de corpuri sunt păstrate în prezent într-un tren frigorific aflat într-un oraş din apropierea locului unde s-a produs tragedia.

În cursul discuţiei, Vladimir Putin i-a promis, de asemenea, lui Mark Rutte ajutorul său astfel încât cele două cutii negre ale avionului să fie predate anchetatorilor internaţionali, iar accesul în zonă să nu mai fie împiedicat.

Rebelii proruşi au afirmat că sunt în posesia acestor cutii negre, esenţiale pentru ancheta asupra catastrofei.