Academicianul Alexandru Bogdan, fost preşedinte al Fundaţiei "Patrimoniu", s-a prezentat miercuri la sediul DNA, unde procurorii l-au anunţat că este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii de o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Surse judiciare susţin că Bogdan ar fi dat în arendă mai multe terenuri ale Academiei, unul ajungând la Dan Voiculescu.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2006-2010, suspectul Alexandru Bogdan şi-a exercitat atribuţiile de preşedinte al fundaţiei în scopul de a favoriza colaboratorii Fundaţiei "Patrimoniu", care şi-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esenţă, în neplata unor obligaţii contractuale.

Fostul preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu a Academiei Române, Alexandru Bogdan, a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că instituţia a avut profit din arendarea unor terenuri, precizând că nu a închiriat terenuri ale Academiei unor oameni de afaceri şi nu a produs nicio pagubă.

Alexandru Bogdan a spus că în acest an se împlinesc 50 de ani de când a terminat facultatea şi de când lucrează pentru statul român în domeniul cercetării.

Bogdan a arătat arătat că în perioada în care a condus Fundaţia Patrimoniu a Academiei Române a identificat "mii de hectare". El a precizat că există rapoarte şi statistici care arată că Academia nu a fost prejudiciată, ci a obţinut profit de pe urma arendării unor terenuri.