Prima serie formată din şase poliţişti români, cunoscători de limba bulgară, va fi detaşată, în perioada 1 iulie - 31 iulie, în staţiunile turistice din Bulgaria, pentru a-i consilia şi a le acorda sprijin cetăţenilor români care aleg să-şi petreacă vecanţa pe teritoriul acestei ţări, se arată în comunicatul Poliţiei.

Spre deosebire de anii înateriori, în acest sezon, la solicitarea autorităţilor bulgare, poliţiştii români vor fi prezenţi şi în staţiunea Balcic, pe lângă Albena şi Nisipurile de Aur.

Din acest motiv, numărul poliţiştilor români pe litoralul bulgăresc a fost suplimentat cu câte doi pe serie, astfel că prima serie, care îşi începe marţi misiunea, cuprinde şase poliţişti: trei din Teleorman şi câte unul din Dâmboviţa, Sibiu şi Timiş.
Pe durata misiunii, poliţiştii români vor acţiona în uniformă şi vor executa activităţi de patrulare împreună cu poliţişti bulgari, în patrule mixte.

Misiunea poliţiştilor români se va desfăşura în două serii, respectiv 1 iulie – 31 iulie şi 1 august - 31 august, în fiecare din cele trei staţiuni urmând să acţioneze câte doi poliţişti români pe durata fiecărei serii.
Este al cincilea an în care se organizează asemenea misiuni, activităţile anterioare bucurându-se de apreciere din partea turiştilor români care au avut astfel posibilitatea de a se adresa direct poliţiştilor români pentru soluţionarea unor probleme, deşi se aflau pe teritoriul altui stat.

Pe 28 iunie 2010, la Giurgiu, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă şi secretarul general al Ministerului de Interne al Republicii Bulgaria, au semnat "Regulile privind realizarea controalelor rutiere comune în zona de frontieră precum şi a misiunilor de patrulare comune a autorităţilor competente din România şi Republica Bulgaria în vederea asigurării ordinii şi liniştii publice".
Activităţile de patrulare în comun au loc, îndeosebi, pe perioada sezonului turistic (atât vara, cât şi iarna) în zonele în care se deplasează turişti români şi bulgari.