Fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker (conservator), a fost desemnat vineri de şefii de stat şi de guvern să prezideze Comisia Europeană, a scris preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe contul său de Twitter, transmit DPA, AFP şi Reuters. „Decizia a fost luată. Consiliul European l-a propus pe Jean-Claude Juncker pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene“, a scris Van Rompuy.

Juncker a fost numit cu 26 de voturi pentru şi 2 împotrivă (Marea Britanie şi Ungaria), a informat delegaţia britanică.

Numirea sa urmează să fie supusă la vot în Parlamentul European pe data de 16 iulie. Fără surprize, Juncker ar urma să obţină cel puţin 376 de voturi necesare din 751 pentru a fi ales în funcţie.

Liderii UE l-au desemnat pe fostul premierul luxemburghez să prezideze Comisia Europeană în pofida obiecţiilor puternice din partea Marii Britanii, notează Reuters. Premierul britanic David Cameron, care se confruntă cu presiuni în ţară pentru ieşirea Marii Britanii din UE, a condus o campanie înverşunată împotriva nominalizării lui Juncker la şefia CE, considerându-l un federalist de modă veche.