Impresionaţi de modul în care se manifestă suporterii şi jucătorii la începutul meciurilor de la Mondialul de Fotbal din Brazilia în momentul în care se intonează imnul – exemplul cel mai elocvent fiind meciurile statului Chile - oficialii Ligii Profesioniste de Fotbal au venit cu o propunere stupidă. Aceştia doresc intonarea imnului naţional la începutul fiecărui meci din Campionatul Naţional Liga I şi Cupa Ligii.

„Urmărind reacţiile fanilor la turneul final al Cupei Mondiale din Brazilia, emoţiile puternice generate acestora de momentul intonării imnurilor ţărilor lor şi inspiraţi de aceste trăiri, propunem o dezbatere, în speţă un sondaj de opinie, prin care sa putem analiza oportunitatea implementarii acestei idei şi în România“, scriu reprezentanţii LPF pe site-ul oficial. 

Aceştia au lansat o deja o dezbatere pe pagina de Facebook, iar rezultatul de până acum arată o majoritate covârşitoare a celor care sunt de acord cu propunerea.

De departe ideea este proastă şi va arunca în ridicol simbolurile naţionale. Imnul ar trebui să fie ceva sacrosanct, precum drapelul naţional, însă dacă ar fi puse în difuzoarele stadioanelor în fiecare weekend la fiecare din cele 9 meciuri ale Ligii I, actul devine devalorizant, perimat, banal care nu poate stârni vreo emoţie, tocmai din cauza repetiţiei obsedante.

Există riscul ceva mai puternic, decât aruncarea în desuet a intenţiei, ca repetarea imnului de la meci la un altul să devină iritantă pentru spectatori.

Imnul trebuie cântat doar meciurile echipei naţionale. Patriotismul nu se învaţă la un meci între  Concordia Chiajna şi FC Viitorul Constanţa.

Nu cunosc mărturii că imnul naţional se mai cântă în vreun campionat intern din lume. Iniţiativa noii conduceri de la LPF este astfel o premieră. Tristă!

Principalul moment care a impresionat la acest Mondial a fost intonarea imnului „Canción Nacional“, al statului Chile (imn adoptat în 1828, la 18 ani de la obţinerea independenţei), de către 40.000 de spectatori şi jucători chilieni. Patosul cu care aceştia îşi cântă imnul naţional are însă alte resorturi mult mai profunde, mai ales că în campionatul lor imnul nu se cântă. Acesta se cântă cu măsură, când trebuie, cum trebuie şi cu toate strofele învăţate.