Firmele de asigurare pregătesc lista neagră a şoferilor cu probleme.
Cinci dintre cei mai mari asiguratori auto din România au pus la punct un proiect care presupune constituirea unei baze de date comune cu daunele înregistrate de şoferii care au poliţe CASCO. Programul va fi operaţional până la finele acestui an şi are scopul de a ajuta firmele de asigurare să analizeze cu mai multă precizie profilul de risc al clienţilor, dar şi de a descuraja tentativele de fraudă.

Şoferii care au avut mai multe accidente cu daune sau cei care şi-au reparat maşina în condiţii dubioase vor plăti prime cu mult mai mari. Mai mult, aceştia ar putea fi chiar refuzaţi de unii dintre asigurători atunci când vor să işi facă o poliţă tip CASCO.
Baza de date va fi funcţională până la sfârşitul anului 2014. Specialiştii susţin că proiectul a fost constituit după modelul ţărilor în care sistemul de asigurări este cu mult mai avansat decât la noi.
Potrivit asiguratorilor, proiectul va fi util nu doar pentru descurajarea fraudelor, ci şi ca instrument de evaluare precisă a riscurilor generate de fiecare şofer. Concret, şoferii cu probleme vor achita prime cu mult mai mari, dacă vor să aibă o asigurare CASCO.
 Estimările firmelor de asigurare arată că nivelul fraudei reprezintă circa 10-15% din totalul daunelor plătite pentru poliţe CASCO şi a crescut semnificativ în ultimii ani.
          
La sfârşitul lui 2013, în România erau valabile în jur de 900.000 de poliţe de asigurare tip CASCO, cu prime brute subscrise de circa 1,5 miliarde de lei.

O bază de date asemănătoare este gestionată de Autoritatea de Supraveghere Financiară în cazul poliţelor RCA.

Sursa : pestiri.ro