O escadrilă de avioane F16 americane soseşte săptămâna aceasta la Câmpia Turzii, pentru exerciţii cu forţele noastre aeriene, potrivit TVR. Autorităţile americane şi române spun că antrenamentele au fost planificate încă de anul trecut şi nu au legătură cu situaţia din Ucraina. Prezenţa forţelor americane pe teritoriul României va creşte când la baza de la Kogălniceanu va sosi o unitate expediţionară a puşcaşilor marini.
Spaţiul aerian al României este protejat acum de 36 de aparate MIG 21 şi de un avion Awacs de monitorizare aeriană, al NATO. Până în momentul în care avioanale F16 cumpărate la mâna a doua de la portughezi vor intra în dotarea aviaţiei militare, o escadrilă suplimentară de avioane de luptă ar putea patrula în spaţiul aerian al ţării.
Ministrul Apărării a discutat luni, la telefon, cu secretarul Apărării (echivalentul ministrului apărării), Charles Hagel, despre necesitatea repoziţionării unor forţe NATO pe flancul de răsărit al Alianţei. E vorba atât de apărare antiaeriană, cât şi de securitate maritimă.
Pentagonul a trimis deja avioane şi trupe în Polonia şi Lituania. Distrugătorul „Donald Cook“, echipat cu sisteme antirachetă Aegis, urmează să ajungă în Marea Neagră, după ce nava de război Truxton a plecat, iar în baza de la Mihail Kogălniceanu sosesc luna aceasta încă 175 de puşcaşi marini din cea mai noua unitate expediţionară a Pentagonului. Ei se vor alătura celor 300 deja staţionaţi în baza din apropierea Mării Neagre. Alte câteva sute de soldaţi americani tranzitează aceeaşi bază de la Kogălniceanu, în cursul retragerii din Afganistan.
Fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Paşcu, consideră că acesta este momentul în care NATO trebuie să arate că-şi protejează aliaţii.
Înţelegerile internaţionale limitează în prezent tonajul şi durata staţionării în Marea Neagră a navelor care nu aparţin statelor riverane.