Singurul ziar editat în limba română din judeţul Harghita, „Informaţia Harghitei“, riscă să-şi înceteze apariţia din cauza dificultăţilor financiare, toate demersurile întreprinse pentru salvarea publicaţiei soldându-se cu eşecuri. Potrivit unui reportaj Agerpres, cei aproape 40.000 de români care trăiesc în judeţul situat în inima ţării nu vor mai avea acces la informaţie locală, iar consecinţele unui asemenea fapt nu sunt conştientizate de cei care ar putea veni în ajutorul lor.
Redactorul-şef al ziarului Informaţia Harghitei, Mihail Groza, care lucrează la această publicaţie de 42 de ani, povesteşte cu amărăciune că ziarul a ajuns la doar trei apariţii pe săptămână şi un tiraj de aproximativ trei mii de exemplare zilnic şi spune că fiecare ediţie ieşită de sub tipar reprezintă acum o victorie pentru micul colectiv de jurnalişti. Lipsa finanţării este generată de faptul că piaţa de publicitate este împărţită etnic şi nu poate susţine nici măcar un singur ziar românesc, în vreme ce în judeţ funcţionează peste zece ziare, posturi de televiziune şi radio în limba maghiară.
De la 36 de angajaţi câţi avea înainte de 1989, ziarul are acum opt angajaţi cu tot cu şofer, contabil şi conducerea redacţiei. Jurnalişti care scriu efectiv sunt doar patru şi mai dau o mână de ajutor şi foştii angajaţi, acum pensionari.
Implicaţiile absenţei oricărui ziar local editat în limba română ar putea avea consecinţe asupra întregii populaţii româneşti din judeţul Harghita. „Dacă ziarul Informaţia Harghitei şi-ar înceta activitatea, s-ar înregistra o ruptură dramatică între cetăţeni şi administraţia locală, între cetăţeni şi instituţiile statului şi puţinii români care trăiesc în judeţ nu vor putea ajunge la informaţiile de utilitate publică“, a spus Mihai Groza. În plus, populaţia română locuieşte mai mult în mediul rural, iar comunicarea electronică nu este încă o obişnuinţă.
Dificultăţile cu care se confruntă publicaţia Informaţia Harghitei au fost aduse periodic în atenţia politicienilor, s-au făcut zeci de demersuri pentru finanţarea singurului ziar românesc din judeţ dar, după cum spune redactorul-şef, nicio instituţie a statului nu a răspuns corespunzător cererilor şi nu pare interesată de această temă.
La 25 de ani de la Revoluţia din 1989, situaţia ziarului Informaţia Harghitei este dramatică şi apariţia sa mai este posibilă doar datorită entuziasmului unor jurnalişti care continuă să creadă că oamenii au dreptul să fie informaţi şi că presa scrisă de expresie românească nu trebuie să dispară din acest judeţ.