Astăzi, începe semestrul al doilea, iar următoarea vacanţă a copiilor este cea de primăvară (12 – 22 aprilie). Anul acesta Paştele va fi pe 20 aprilie.

Cursurile se reiau pe 23 aprilie, iar anul şcolar se va încheia pe 21 iunie, când începe vacanţa de vară. Tezele din semestrul al II-lea se susţin, de regulă, până la data de 23 mai 2014.

Simularea Evaluării Naţionale a elevilor de clasa a VIII-a va avea loc în perioada 18-20 februarie, iar cea a Bacalaureatului, la care vor participa în premieră şi elevii de clasa a XI-a, între 3 şi 7 martie.

„Elevii vor fi evaluaţi din materia parcursă până la data susţinerii testului. Elevii de clasa a XI-a, care vor simula pentru prima dată Bacalaureatul, vor susţine doar două probe: română şi matematică sau istorie”, a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Calendarul simulării Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a:

 

Limba şi literatura Română – 18 februarie

Limba şi literatura maternă - 19 februarie (pentru elevii care aparţin minorităţilor naţionale care au urmat cursuri gimnaziale în limba maternă)

Matematică/Istorie - 20 februarie

Rezultatele vor fi afişate pe 7 martie.

Calendarul simulării probelor scrise ale examenului de Bacalaureat pentru clasele a XI-a şi XII-a:

 

Limba şi literatura română - 3 martie

Limba şi literatura maternă - 4 martie

Proba obligatorie a profilului - 5 martie

Doar pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului şi specializări - 7 martie.

Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afişate pe 14 martie.

Rezultatele obţinute de elevi la simularea Evaluării Naţionale şi la simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat nu vor fi trecute în catalog. Potrivit ministerului, simulările au un dublu scop: familiarizarea elevilor cu rigorile unei Evaluări Naţionale, respectiv a unui examen de Bacalaureat naţional, şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale sau liceale.

Evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a

 

Evaluările naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, ale căror note nu se trec în catalog, vor avea loc în intervalul 6 - 29 mai, în două sesiuni, a doua fiind rezervată elevilor care au lipsit, din motive întemeiate, la prima sesiune.

Prima sesiune are următorul calendar:

 

clasa a II-a (6 mai: Limba română - scris şi citit; 7 mai: Limba maternă - scris şi citit; 8 mai: Matematică)

 

clasa a IV-a (13 mai: Limba română - Limba maternă; 14 mai: Matematică)

clasa a VI-a (14 mai: Limbă şi comunicare; 15 mai: Matematică şi ştiinţe)

A doua sesiune are următorul calendar:

 

clasa a II-a (20 mai: Limba română - scris şi citit; 21 mai: Limba maternă - scris şi citit; 22 mai: Matematică)

clasa a VI-a (27 mai: Limbă şi comunicare; 28 mai: Matematică şi ştiinţe) clasa a IV-a (28 mai: Limba română - Limba maternă; 29 mai: Matematică).

„Aceste evaluări nu sunt o invenţie de acum, ci sunt prevăzute în Legea Educaţiei din 2011. Se doreşte doar verificarea pregătirii elevilor şi familiarizarea lor cu examenele, după ce în anul şcolar 2012-2013 s-au făcut pilotări ale acestor evaluări”, a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Potrivit ministrului Educaţiei, prin aceste evaluări se doreşte „o evaluare a întregului sistem”, astfel încât peste şase ani, când examenele vor fi de tipul testelor PISA, cei care sunt acum în clasa a II-a să fie deja obişnuiţi cu acest gen de verificare.

În timp ce Ministerul Educaţiei a publicat modele de subiecte pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, modelele pentru evaluările de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a încă nu au fost postate.

Ce trebuie să ştie elevii din clasele terminale

 

Elevii din clasa a XII-a termină cursurile mai devreme, pe 30 mai, iar cei din clasa a VIII-a, pe 13 iunie, având în vedere că vor susţine examenele naţionale la vară.

Potrivit calendarului Bacalaureatului din 2014, publicat de Ministerul Educaţiei, examenele orale încep pe 10 iunie, iar cele scrise pe 30 iunie. Notele finale se afişează pe 11 iulie. După această dată începe a doua sesiune de Bac, destinată candidaţilor care nu au trecut de toate examenele în vară şi celor care au avut de dat corijenţe.

Elevii de clasa a VIII-a care vor da la vară examenul de Evaluare Naţională 2014 pot consulta pe site-ul Ministerului Educaţiei modelele de subiecte la Română şi la Matematică, precum şi soluţiile propuse de experţii ministerului.

Simulările au loc în februarie, iar examenele încep pe 23 iunie. Noutatea de anul acesta este că notele de la acest examen naţional vor reprezenta 75% din media de admitere la liceul dorit, faţă de 50%, în 2013.